Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 22-02-10

Έγινε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου μου ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ που οργάνωσε ο δήμος της πόλης μου, το Ελληνικό. Προλόγησε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου κ. Βασίλης Μπούκας, ο εκδότης κ.Μάνος Κώστας , ενώ χαιρετισμό απηύθηνε η διακεκριμμένη συγγραφέας και φιλόλογος κα Αγγελική Πέππα, που δυστυχώς για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί. 
Με τίμησαν με τη παρουσία τους ο κ.Σπύρος Κονταράκης, διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου, ο κ.Γιώργος Μπουχέλος , πρώην καθηγητής στη ΣΕΛΕΤΕ και συνάδελφος μηχανικός, ο δάσκαλος της κόρης μου κ.Γιώργος Αλιμπέρτης, φίλοι και συνάδελφοι από την εταιρεία μου, καθώς και δημότες από το Ελληνικό.Το ταξίδι των Αργοναυτών, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και της σύγχρονης τεχνολογίας , ξαναέγινε μετά από 40 αιώνες και ενώ το είχα προγραμματίσει, για να μην κουράσω περίπου στη μισή ώρα, τελικά διήρκησε 1,5 ώρα. Πολύτιμη βοηθός η σύζυγός μου Ανεζίνα που με βοήθησε στην οργάνωση της παρουσίασης και φυσικά το αστέρι μου , η 10χρονη Βίρνα ,που χειριζόταν με άνεση τον  φορητό υπολογιστή μου, αφού εγώ μιλούσα και έδειχνα από το βήμα.
Μετά το τέλος της συζήτησης από τα θερμά λόγια που άκουσα απ' όλους τους παρευρισκομένους κατάλαβα ότι είχα πετύχει απόλυτα το στόχο μου: Δεν ήθελα να περάσουν απλά 2 ώρες ευχάριστες. Ήθελα να φύγουν προβληματισμένοι. Και το κατάφερα σε μέγιστο βαθμό. Όλοι ανεξαιρέτως αυτό μου είπαν. Τους έδωσα υπόσχεση ότι εγώ θα συνεχίσω. Και παρ' όλο που έχω παραδώσει μιά επιστημονική και άρτια τεκμηριωμένη δουλειά, που κάλλιστα θα ήταν διδακτορική διατριβή, διαπιστώνω , κάθε μέρα που περνάει, ότι οι εκπλήξεις του Ορφέα δεν λένε να σταματήσουν. Σαν να με προκαλεί κάθε ημέρα. Σαν να μου λέει ότι: Σωτήρη δεν τελειώσαμε έτσι εύκολα εμείς οι δύο, έχεις πολλά ακόμη να μάθεις για μένα!!!
Και πράγματι κάθε ημέρα που ξαναδιαβάζω τα ΟΡΦΙΚΑ έρχομαι αντιμέτωπος με νέα τεράστια ανεξερεύνητα κομάτια από το έργο αυτό του ΓΙΓΑΝΤΑ της γνώσης.  Μετά από 4 χρόνια σκληρής και επίπονης δουλειάς, συνηδειτοποιώ ότι μόνο το 30% με 40% έχω αποκωδικοποιήσει. Τώρα είναι τα πολύ δύσκολα. Έχω ξεκινήσει να βρίσκω το δακτυλικό μετρικό σύστημα και να διορθώνω το αρχαίο κείμενο, έτσι ώστε να έχει μέτρο. Φυσικά Πασσάς, Μαρκετάκη και λοιποί απλοί μεταφραστές των Ορφικών, αγνοούν παντελώς το μεικτό δακτυλικό εξαμετρικό σύστημα (δάκτυλος-σπονδείος-τροχαίος) με συνέπεια να υπάρχουν λέξεις στο αρχαίο κείμενο που θέλουν αλλαγή ή και διαγραφή. Φυσικά να μη μιλήσω για την Νεοελληνική απόδοση, αφού υπάρχουν άπειρα συντακτικά και μεταφραστικά λάθη. Τα διορθώνω και αυτά. Επίσης για πρώτη φορά, θα παραδώσω τα Αργοναυτικά του Ορφέως ΠΛΗΡΗ. δηλαδή έχω ξαναγράψει τα 12 εδάφια που έχουν καταστραφεί (υπάρχουν αποσιωπητικά στο αρχαίο κείμενο) σε  εξάμετρο και φυσικά έτσι ώστε οι νέοι στίχοι να συνδέονται νοηματικά με τους προηγούμενους και τους επόμενους στίχους. Αν υπήρχε σοβαρή ακαδημαϊκή κοινότητα, θα ανέθετε κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου  σε τουλάχιστον 10 φοιτητές να κάνουν τη δουλειά αυτή. Θα την κάνω και αυτή ΜΟΝΟΣ μου. Και χωρίς καν να είμαι του φιλολογικού ή του ιστορικού κλάδου. Θα τους  αποδείξω ότι η τεράστια αγάπη μου για την αρχαία Ελληνική γλώσσα ήταν αυτή που αύξησε κατακόρυφα τις γνώσεις μου.
Αυτή μου άνοιξε διάπλατα τις λεωφόρους της σκέψης. Κατάλαβα απόλυτα γιατί οι αρχαίοι μας πρόγονοι έφτασαν σε τέτοιο τεράστιο πνευματικό επίπεδο και τους θαυμάζουν ακόμη και σήμερα: Είχαν στα χέρια τους ένα απίστευτο όπλο: Την τελειότερη γλώσσα που μίλησε ποτέ άνθρωπος. Την μουσική και μαθηματική γλώσσα. Την Αρχαία Ελληνική!!!!
Κοιτάξτε λοιπόν που την καταντήσατε : Στην ξύλινη, δημοτική. Μιά γλώσσα χωρίς αρχή και τέλος. Που τον Φεβρουάριο τον λέει Φλεβάρη. Που κατήργησε τα πνεύματα, τη δοτική, ισωπέδωσε τα ρήματα, τα δευτερόκλιτα και τριτόκλιτα ουσιαστικά τα έκανε πρωτόκλιτα και πολλά άλλα .  Που για να τη μιλήσει κάποιος μπορεί με λεξιλόγιο 2το πολύ -3.000 λέξεων να συνεννοηθεί πλέον, όπως ακριβώς με τα Αγγλικά., Γαλλικά και λοιπές "βαρβαρικές" (μη Ελληνικές) γλώσσες. Εύγε σας για τη κατάντια της γλώσσας αλλά και της χώρας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: