Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ ΟΡΦΕΩΣ

Η παρουσίαση του βιβλίου μου ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ συνεχίζεται καθ' όσον το ενδιαφέρον του κόσμου για την "μυθολογία" της πατρίδας μας ( δηλαδή της ιστορίας) ολοένα και αυξάνεται. Σε μιά εποχή που η πατρίδα μας βάλεται από παντού, και το ηθικό των Ελλήνων έχει καταρρακωθεί διεθνώς, ευτυχώς υπάρχει και η ένδοξη ιστορία του έθνους μας για να κρατήσει λίγο τα προσχήματα. Στο Youtube  ο δήμος Ελληνικού ανέβασε απόσπασμα από την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ στις 22-02-10 στο πνευματικό κέντρο .
Στις 17 Μαρτίου παρουσίασα το βιβλίο μου στην εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ που εργάζομαι, με εξαιρετική επιτυχία. Θα ακολουθήσει παρουσίαση των βιβλίων μου στην έκθεση που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα ΕΛΠΕ και πιθανότατα θα δοθεί και κάποια σχετική ομιλία. Επίσης τα σχολεία και τα Γυμνάσια του Ελληνικού μου έχουν προτείνει να το παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία στους μαθητές και θα το κάνω με μεγάλη μου ευχαρίστηση.
Αυτή την εποχή ολοκληρώνω τη μελέτη μου πάνω στα ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ του Ορφέως. Έχω ξαναγράψει το αρχαίο κείμενο και έχω βρεί το μέτρο και στους 1385 στίχους,( μού πήρε τουλάχιστον 3 μήνες με άπειρα ξενύχτια). Έχω γράψει τη μετάφραση από την αρχή, γιατί έτσι όπως την έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα, οι διάφοροι μεταφραστές, σε αρκετούς στίχους δεν βγαίνει απολύτως κανένα νόημα με συνέπεια να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν τα πιό ευκολονόητα , καλογραμμένα κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ , να μην τα κατανοούν και μάλιστα φιλόλογοι. Φυσικά η απάντηση είναι ότι όταν κάτι γίνεται στο πόδι ,ίσα-ίσα για να βγει ένα βιβλίο και να γίνει η αρπαχτή, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον απαγοητευτικά. Επίσης τόλμησα και κάτι που μου φαινόταν ακατόρθωτο στην αρχή. Ξαναέγραψα τους 19 στίχους που λείπουν από το αρχαίο κείμενο, και θα παραδώσω τα ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ στην αρχική πρωτότυπη έκδοσή τους από τον Ορφέα, χωρίς συντακτικά, και μετρικά σφάλματα, αφού έχω αφαιρέσει όλες τις λέξεις που προκαλούν χασμωδία στο ποίημα, ενώ έχω αλλάξει και πτώσεις ουσιαστικών ή πρόσωπα ρημάτων , έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη προσαρμογή του κειμένου στο εξαμετρικό σύστημα. Είναι πιστεύω μιά τεράστια προσπάθεια, που έκανα, αφού ασχολήθηκα με ένα θέμα καθαρά φιλολογικό χωρίς φυσικά να είμαι φιλόλογος. Η αγάπη μου όμως για την αρχαία Ελληνική γλώσσα και φυσικά η γνώση της δομής της  με βοήθησαν ώστε να μην συναντήσω ούτε μία δυσκολία. Θα παραδώσω λοιπόν το βιβλίο ΟΡΦΕΩΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ στο απόλυτο αρχαίο κείμενο, σε μετάφραση δική μου, 100% βασισμένη στο αρχαίο κείμενο, αλλά ταυτόχρονα ελεύθερη για να βγαίνει νόημα, και σχόλια όπου εξηγώ το μέτρο, τις χασμωδικές βραχύνσεις, τις αττικές συντάξεις και τα γνωμικά που εντόπισα, που οι εκάστοτε μεταφραστές έχουν αγνοήσει. Και φυσικά επειδή δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας, η τιμή του θα είναι το πολύ 7€ , τη στιγμή που όλα όσα βιβλία κυκλοφορούν, είναι copy-paste  των ΟΡΦΙΚΩΝ του Πασσά και μάλιστα στοιχίζουν 25-30€ χωρίς κυριολεκτικά να προσφέρουν απολύτως τίποτε καινούργιο.Μάλιστα είναι τέτοια η αντιγραφή, που αναγραματισμούς ή λάθη που έχει κάνει ο Πασσάς -που λογικά το 1969 που το έγραψε, δεν είχε υπολογιστή όπως έγώ, αλλά γραφομηχανή-έχουν περάσει αυτούσια και στις άλλες μεταφράσεις των ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΩΝ.
Υπομονή και σε λίγο καιρό μαζί με το βιβλίο μου ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ θα υπάρχει και το απαραίτητο συμπλήρωμα, το πρωτότυπο κείμενο ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ ΟΡΦΕΩΣ αποκατεστημένο 100%, χωρίς λάθη και αοριστίες. Έτσι αν κάποιος θέλει από το βιβλίο μου να ανατρέξει στο αρχαίο κείμενο, δεν θα χρειάζεται κάποιο ογκώδες βιβλίο ,σαν αυτά που κυκλοφορούν, αλλά ένα βιβλίο εύχρηστο με 35 το πολύ φύλλα. Κάποιοι διασύρουν τη χώρα και κάποιοι ρομαντικοί προσπαθούν να αναδείξουν την ιστορία της, χωρίς κανένα όφελος, χωρίς καμία βοήθεια, με μόνη ανταμοιβή το μπράβο και την ηθική ικανοποίηση, ότι τουλάχιστον προσπάθησαν με τις μικρές, ασήμαντες δυνάμεις τους, να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, έστω και πολιτιστική, της ευλογημένης αυτής πατρίδας. Αλήθεια που την καταντήσατε έτσι την κορωνίδα του πολιτισμού!!! Λυπάμαι και ντρέπομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: