Θα κλείσω οριστικά το θέμα της Αμφίπολης. Βαρέθηκα να διαβάζω στις εφημερίδες τις γνώμες αρχαιολόγων, που δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική. Για μένα παραμένει ανοιχτό, για κάποιους φαίνεται πως όχι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ανάλυση με μια βασική αρχή των μαθηματικών: Την "εις άτοπον απαγωγή", για να δούμε ποιός είναι ο νεκρός.
Ο τύμβος λοιπόν του Καστά είναι τεχνητός. Έχει διάμετρο 157 μέτρα, δηλαδή ακριβώς όσο το οδοιπορικό στάδιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οι γεωδαίτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να υπολογίζουν αποστάσεις, εκτάσεις χωρών που καταλάμβαναν κλπ. Δηλαδή το μνημείο "φωνάζει" εξ αρχής ότι είναι Μακεδονικό και κάποιοι επαϊοντες το αμφισβητούν. Ο μοναδικός τρόπος-χωρίς φυσικά ηλεκτρονικά όργανα- για να σχηματίσεις στο έδαφος τέλειο κύκλο, είναι να καρφώσεις ένα κατακόρυφο στύλο, να του δέσεις ένα σχοινί π.χ. 157μ., το οποίο να το περιστρέφεις κυκλικά. Το ίχνος της άκρης του σχοινιού διαγράφει στο έδαφος περιφέρεια κύκλου. Το μνημείο λοιπόν της Αμφίπολης, επιλέχτηκε αρχικά να χτιστεί σε επίπεδη περιοχή δίπλα στην αρχαία Κερκινίτιδα λίμνη. Έχτισαν τοιχείο περιμετρικά, το οποίο χρησίμευσε σαν τοίχος αντιστήριξης, κατασκεύασαν τον τάφο και κατόπιν σκέπασαν τα κτίσματα με χώμα, δημιουργώντας τον τύμβο. Μόνο έτσι κατασκευάζεται ένας τύμβος. Δεν σκάβεις υπάρχοντα λόφο και στο τούνελ που δημιουργείται χτίζεις είσοδο, τάφο κλπ. Πρώτα χτίζεις το ναό ή τον τάφο και μετά δημιουργείς το λόφο. Good Engineering Practice, λέγεται αυτό στα βαρβαρικά. Δηλαδή ο Δεινοκράτης έφτιαξε τους τάφους σε επίπεδη περιοχή και κατόπιν τους σκέπασε με χώμα. Άντε να είχε η περιοχή που επέλεξε και μερικά λοφάκια και να γλύτωσε κάποια κυβικά μέτρα επίχωσης επιπλέον.
Ο τύμβος και ο τάφος, αποτέλεσαν κορυφαίο έργο της εποχής του και σαφέστατα τέτοιο έργο, μόνο τα χωματουργικά του σήμερα θα στοίχιζαν περί τα 5.000.000€, με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα. Αυτός δηλαδή που έφτιαξε τον τύμβο, ήταν πάμπλουτος. Ο μόνος λοιπόν που θα μπορούσε να τον χτίσει ήταν ο Αλέξανδρος ή η Ολυμπιάδα με το Περσικό χρυσάφι του Αλεξάνδρου. Κανείς άλλος. Ο τάφος χτίστηκε από το 323-321 π.Χ. από την Ολυμπιάδα. Η κατασκευή διήρκησε περίπου 2 χρόνια, όσα δηλαδή παρέμεινε ο Αλέξανδρος μουμιοποιημένος στη Βαβυλώνα. Τόσο απλά.
Αποκλείεται να είναι θαμένος ο Κάσσανδρος. Ο "σφαγέας" πέθανε το 297 π.Χ. Αποκλείεται λοιπόν να έχτισε τάφο για πάρτη του, 25 χρόνια πριν πεθάνει. Εξ άλλου ήταν αντιπαθέστατος στους Μακεδόνες για τις δολοφονίες των μελών της βασιλικής οικογένειας και αποκλείεται κάποιος να τον τιμούσε μετά θάνατον με τέτοιο μεγαλοπρεπή τάφο.
Ο Νέαρχος που γεννήθηκε στην Αμφίπολη πέθανε περί το 312 π.Χ. σχεδόν 10 χρόνια μετά την κατασκευή του μνημείου. Αποκλείεται λοιπόν να θάφτηκε εκ των υστέρων, αποκλείεται να τον έχτισε εν ζωή ο ίδιος για πάρτη του, γιατί απλά δεν είχε τόσα χρήματα. Φυσικά και η Ολυμπιάδα αποκλείεται να είναι θαμένη εκεί, γιατί ο Κάσσανδρος που τη μισούσε, αποκλείεται να της έχτισε και μεγαλοπρεπή τάφο. Εξ άλλου η ίδια λιθοβολήθηκε το 316 π.Χ. στην Πύδνα της Πιερίας και παρέμεινε άταφη από τον Κάσσανδρο. Δηλαδή αυτός που τη σκότωσε, αποκλείεται να της έκανε και μνημείο. Τα ίδια ισχύουν για Ρωξάνη και Αλέξανδρο Δ' τους οποίους δολοφόνησε ο Κάσσανδρος σαν τα σκυλιά. Σιγά μην τους έκανε και τάφο. Αυτός ήθελε να εξαφανίσει τον οίκο των Αλεξάνδρου, θα τους έκανε και μεγαλοπρεπή τύμβο για να τους θυμούνται;
Μένει λοιπόν μόνο ο Ηφαιστίωνας. Πέθανε στα Εκβάτανα το Νοέμβριο του 324 π.Χ. Μπορεί λοιπόν να είναι και αυτός θαμένος στο λόφο Καστά. Μπορεί λοιπόν να ξεκίνησε σαν τάφος του Ηφαιστίωνα με το χρυσάφι που έστειλε ο Αλέξανδρος. Ο Ηφαιστίωνας, σαν μη βασιλικός γόννος, θα μπορούσε κάλλιστα να θαφτεί στην Αμφίπολη και όχι στις Αιγές που ήταν οι βασιλικοί τάφοι. Όμως όσο και να αγαπούσε ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα, αποκλείεται να έχτισε τέτοιο μνημείο, μεγαλύτερο από του πατέρα του Φιλίππου. Τον τάφο τον έχτισε λοιπόν η Ολυμπιάδα. Πιθανά να ξεκίνησε σαν τάφος του Ηφαιστίωνα, να θάφτηκε αρχικά, στη συνέχεια όμως, όταν μετά από 8 μήνες πέθανε και ο Αλέξανδρος, η μητέρα του για να προφυλάξει τον νεκρό γιό της από το μίσος των επιγόνων, άλλαξε τα σχέδια του Δεινοκράτη. Πιθανολογώ ότι πρώτα κατασκευάστηκε ο τάφος που δέχτηκε τη στάχτη του Ηφαιστίωνα, σαφώς ξεχωριστός, όχι όμως κάτι το εξαιρετικό, αφού δεν είχε βασιλική καταγωγή. Μετά από 7-8 μήνες, όταν πέθανε ο Αλέξανδρος, αποφασίστηκε ο χώρος να μετατραπεί σε τύμβο, προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε λοιπόν φτιάχτηκε ο περιμετρικός τοίχος, χτίστηκε ο μυστικός τάφος του Αλεξάνδρου, και όλα τα οικοδομήματα σκεπάστηκαν με χώμα. Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τεχνητού λόφου, μπήκε στην κορυφή του, το βασιλικό σύμβολο: Ο θυρεός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το λιοντάρι!!!
Η επιλογή της θέσης του τύμβου, από κάθε άποψη, απλά τέλεια. Λίγο μακριά από την αρχαία πόλη, για να μην κινεί υποψίες περίεργων, κοντά στο αρχαίο λιμάνι, για να διευκολύνονται οι μεταφορές υλικών, πιθανά και ποταμίσια άμμος από αποθέσεις στις ακτές του Στρυμώνα και της Κερκινίτιδας. Και φυσικά κρυφή μεταφορά του νεκρού Αλεξάνδρου από την Αλεξάνδρεια απ' ευθείας στο λιμάνι της Αμφίπολης με καράβι που εκτός των προϊόντων που μετέφερε, ξεφόρτωσε και κάτι ξεχωριστό που παραδόθηκε κρυφά στην Ολυμπιάδα: Τη σωρό του Μ.Αλεξάνδρου!!!!
Υ.Γ. Και το 323-321 π.Χ. όταν και κατασκευάστηκε ο τύμβος, ήταν ακόμη η πανίσχυρη βασιλομήτωρ, ενώ είχε και την αμέριστη υποστήριξη των εμπίστων στρατηγών Πολυσπέρχοντος, Πτολεμαίου, Κρατερού και φυσικά του Αριστόνοος, του φρουράρχου διοικητή της Αμφίπολης, επίλεκτου αξιωματικού του Μ.Αλεξάνδρου και υπέρ-εμπίστου ατόμου της Ολυμπιάδας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου