Όσοι δεν μπόρεσαν σήμερα 09-05-2016 να θαυμάσουν την διάβαση του Ερμή από τον Ήλιο, παραθέτω 3 φωτό από το εκπληκτικό πλανηταριακό πρόγραμμα Redshift, μέσω του οποίου είδα το φαινόμενο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Παραθέτω λοιπόν 3 στιγμιότυπα, στις 14.30, 16.30 και 18.30 λίγο πριν εξέλθει ο Ερμής από τον ηλιακό δίσκο. Οι ώρες που αναγράφονται είναι GMT. (Με double ckick οι φωτό φαίνονται πολύ καλά).
Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα που θα
διασχίζει αργά τον δίσκο του άστρου μας για σχεδόν 7 ώρες. Θα περάσει νότια από την εκλειπτική. Προσπάθησα να το δω το φαινόμενο με το μάτι (φυσικά με ηλιακό φίλτρο) αλλά δεν φαίνεται γιατί ο δίσκος του είναι ~270 φορές μικρότερος του ηλιακού και με μέγεθος (magnitude) αυτή την ημέρα m=6.00 είναι πρακτικά αοράτος. Δυστυχώς το Maksutov Cassegrain 127 βρίσκεται στο εξοχικό και λίγο μακριά για να το ανεβάσω στη ταράτσα μου. Κάτι αντίστοιχο με το σημερινό φαινόμενο είχε
συμβεί το 2006, αλλά τότε το φαινόμενο δεν ήταν ορατό από την Ελλάδα
και θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019 οπότε θα είναι ξανά ορατό από
τη χώρα μας.
Το πέρασμα του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:15 ώρα Ελλάδος και το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21:42. Ο ήλιος όμως δύει στις 20:24, άρα ότι δούμε μέχρι τότε.
Ο Ερμής είναι η μικρή κουκίδα που διακρίνεται από επάνω αριστερά, προς τα κάτω δεξιά στις 3 φωτό (double click επάνω τους). Σκεφτείτε ότι στις συγκεκριμμένες φωτό που παραθέτω, ο ήλιος είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από τη πραγματική φαινόμενη διάμετρο των 0.52 μοιρών και ο Ερμής μόλις που διακρίνεται. Φανταστείτε αν σμικρυνθεί η φωτό 3 φορές, θα εξαφανιστεί εντελώς.Η κλίση της τροχιάς του Ερμή, ως προς την εκλειπτική, είναι 7ο, γι αυτό και ο πλανήτης κάθε φορά που διέρχεται από τον ήλιο, στην ευθεία παρατήρησης της γής, βρίσκεται συνήθως μακριά απ΄τον ηλιακό δίσκο. Όταν όμως οι 2 δεσμοί του (όπως δηλαδή και της σελήνης στις εκλείψεις ηλίου) στρέφονται προς τη γη, τότε έχουμε διάβαση μέσα από τον ηλιακό δίσκο. Επειδή ο Ερμής είναι εσωτερικός πλανήτης του ηλιακού συστήματος, το σημερινό φαινόμενο που θαυμάσαμε, λέγεται στην αστρονομία "επιπρόσθηση" ή "κατωτέρα σύνοδος".Είναι ακριβώς ότι και η έκλειψη ηλίου-σελήνης αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου