Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

21η ΙΟΥΝΙΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

 Η ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 μ.μ. 
 (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ Ε=24Ο ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ). Μέγιστη σκιά=ο ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα=χειμερινό ηλιοστάσιο.Ελάχιστη σκιά=ο ήλιος πιό ψηλά από ποτέ στον ουρανό=θερινό ηλιοστάσιο. Ο χρόνος μεταξύ δύο ελαχίστων ή δύο μεγίστων=ηλιακό έτος!!!!
Mε την ευκαιρία της επικείμενης μεγάλης αρχαίας γιορτής των απανταχού παγανιστών, του θερινού ηλιοστασίου ή "μεσοκαλόκαιρου", θα παραθέσω ένα επεξηγηματικό σχόλιο και σχήμα γι αυτούς που δεν το γνωρίζουν.
Κάποιοι φίλοι θα αναρωτιούνται: Μα καλά πώς οι αρχαίοι άνθρωποι υπολόγιζαν με ακρίβεια π.χ. τα 2 ηλιοστάσια; Η απάντηση είναι απλούστατη. Φυσικά δεν μετρούσαν την κίνηση του ήλιου στον ουρανό (που βέβαια είναι απαγορευτικό να τον κοιτάξεις για να μην τυφλωθείς), αλλά μετρούσαν τη σκιά που ρίχνει ο ήλιος!!! Έτσι αν παρατηρείς και καταγράφεις τη σκιά που διαγράφει ένας οβελίσκος, τότε την ώρα της ημέρας που η σκιά του είναι πιό μικρή, ο ήλιος μεσουρανεί, δηλαδή είναι περίπου 12.00 το μεσημέρι.Αυτό λοιπόν ήταν οι οβελίσλοι. ΗΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ & ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ!!!
Αν λοιπόν για πολλές πολλές ημέρες, μετράς τη μικρότερη ημερήσια σκιά στις 12.00, και τη σημειώνεις κάπου, θα παρατηρήσεις φυσικά ότι το μήκος της σκιάς μεταβάλλεται μεταξύ ένός μεγίστου και ενός ελαχίστου. Αυτό γίνεται γιατί φαινομενικά ο ήλιος στη διάρκεια ενός χρόνου,   (βλέπε σχήμα) ανεβαίνει και κατεβαίνει (βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα το καλοκαίρι και χαμηλά το χειμώνα). Αν λοιπόν κοιτάξουμε στις σημειώσεις μας και βρούμε ποιά είναι η μικρότερη σκιά σε μήκος, σημαίνει ότι ο ήλιος την ημέρα εκείνη ήταν στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του. Άρα; Θερινό ηλιοστάσιο!!!! Όταν η σκιά ήταν η μέγιστη, τότε σημαίνει ότι ο ήλιος βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο του ορίζοντα.Άρα; Χειμερινό ηλιοστάσιο!!! Το διάστημα μεταξύ 2 μεγίστων ή δύο ελαχίστων σκιών τι μας δίνει; Φυσικά τις 365,25 ημέρες του χρόνου. Έτσι λοιπόν εύρισκαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι τα ηλιοστάσια και κατ'επέκταση το ηλιακό έτος.
Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι ο Οβελίσκος της Αλεξάνδρειας με 25 μέτρα ύψος, έριχνε σκιά 3 μέτρα το θερινό ηλιοστάσιο και 43 μέτρα το χειμερινό ηλιοστάσιο. Δηλαδή κάποιος μετρούσε σκιά που είχε σημαντικό μήκος. Μπορούσε να την μετρήσει με ακρίβεια, αφού ο οβελίσκος στην κορυφή του είχε τετράγωνη πυραμίδα, που όταν έπεφτε η σκιά στο έδαφος, ήταν σαν ένας γιγάντιος ωροδείκτης. Μάλιστα η άκρη της σκιάς στο έδαφος ήταν μυτερή, όπως ακριβώς οι ωροδείκτες και οι λεπτοδείκτες στα σημερινά ρολόγια χειρός ή τοίχου!!! Πανεύκολα, λοιπόν και χωρίς υπολογιστές. Από τη μεταβολή της σκιάς του ήλιου.Φυσικά η γνώση αυτή για να φτάσει και να περάσει στις επόμενες γενεές, χρειάστηκε κάποιοι εμπνευσμένοι πρόγονοί μας, επί χρόνια να παρακολουθούν τη σκιά του ήλιου για να εξάγουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα. Πραγματικά υποκλίνομαι στην ευφυία των προγόνων μας και δη του Ερατοσθένη του Κυρηναίου που πρώτος το 240 π.Χ. υπολόγισε, όχι μόνο την περιφέρεια της γης, αλλά και το ηλιακό έτος (απλά ο Σωσιγένης το 46 π.Χ. το καθιέρωσε), καθώς και τη λόξωση της εκλειπτικής (δηλαδή την κλίση 23,27ο του άξονα περιστροφής της γης). Αλήθεια ρε Γερμαναράδες, που διασύρετε την Ελλάδα με κατάπτυστα δημοσιεύματα, έχετε να επιδείξετε έστω ΕΝΑΝ Ερατοσθένη; Γιατί η δικιά μας η πατρίδα όχι μόνο έχει, αλλά  γέννησε και ΟΛΟΥΣ αυτούς που σας έκαναν ανθρώπους!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: