Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΑΣΤΡΙΑ ΚΡΟΝΟΥ-ΑΡΗ-ΑΝΤΑΡΗ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 111,5 ΧΡΟΝΙΑ!!!
Ο καιρός Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή ήταν συννεφιασμένος και το φαινόμενο (από τα νότια προάστια) μη ορατό. Ο Άρης έχει μετακινηθεί τουλάχιστον 0,5 μοίρα ανατολικά και η ευθυγραμμία έχει χαλάσει. Πάντως καλή ευκαιρία να θαυμάσει κάποιος Κρόνο και Άρη απουσία της σελήνης.
Αυτές τις ημέρες 24-27 Αυγούστου  2016) συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού (σ.σ. στον αστερισμό του Σκορπιού) ένα πολύ όμορφο φαινόμενο. Τρία λαμπερά άστρα σε ευθυγραμμία. Επάνω ο Κρόνος, στη μέση ο Άρης και κάτω ο Αντάρης. Μην χάσετε το θέαμα αυτό (σ.σ. επειδή ο Άρης κινείται γρήγορα, ίσα που το προλαβαίνετε). 
Ο Άρης έχει περίοδο περιφοράς 1,88 έτη.Ο Κρόνος έχει  29,65 χρόνια. Η συνοδική περίοδος Άρη-Κρόνου είναι σύμφωνα με τον νόμο του Κοπέρνικου: 1/S =1/1,88-1/29,65. Aν λύσουμε ως προς S βρίσκουμε ότι S=2,00 χρόνια. Δηλαδή Κρόνος και Άρης θα ευθυγραμμιστούν ξανά μετά από 2 χρόνια, αλλά στον αστερισμό του Τοξότη. Για να ευθυγραμμιστούν ξανά και με τον Αντάρη, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις 3 περιόδους, του Κρόνου, του Άρη και τη συνοδική τους περίοδο,δηλαδή 29,65χ1,88χ2,00=111,5 χρόνια. Δηλαδή αυτό που θα δείτε απόψε και αύριο, δεν θα το ξαναδεί κανείς εν ζωή άνθρωπος!!!. Στρέψτε λοιπόν τα μάτια σας απόψε στον νότιο ουρανό για να αναγνωρίσετε τα 3 λαμπερά άστρα. Τον Κρόνο ελάχιστοι-πλην αστρόφιλων- μπορούν να τον αναγνωρίσουν στον ουρανό αφού είναι λιγότερο λαμπρός από Σείριο, Βέγα, Αρκτούρο. Ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης διακρίνεται πολύ έντονα αυτή την εποχή αφού έχει μεγάλη λαμπρότητα γιατί βρίσκεται σχετικά κοντά στο περιήλιό του. Όταν όμως βρίσκεται στο αφήλιο του, τότε όταν διέρχεται από το Σκορπιό και προσπερνάει τον Αντάρη κάθε 22,6 μήνες, ο Αντάρης (σ.σ που είναι ερυθρός υπεργίγαντας και απέχει 550 ε.φ. από τη γη) έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα και το ίδιο φαινόμενο μέγεθος με τον Άρη, σε σημείο που να μην ξέρεις ποιός είναι ποιός. Πραγματικοί δίδυμοι!!!!
Το όνομα Αντάρης προέρχεται από τη Μεγάλη Μαθηματική Σύνταξη («Αλμαγέστη») του Κλαύδιου Πτολεμαίου και ετυμολογείται από τις λέξεις «αντί» και «Άρης», δηλαδή «αντικαταστάτης του Άρη» ή «αντίζηλος του Άρη», εξ αιτίας του παρόμοιου χρώματος  και του σχεδόν ίδιου φαινόμενου μεγέθους των δύο ουράνιων σωμάτων.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: